Direktlänk till inlägg 10 juni 2013

berikning för hund

Av Linn Larsson - 10 juni 2013 21:57

Jag skrev igår om att jag medvetet berikar hundarna i flocken varje dag. Berikning handlar om att tillfredställa hundens naturliga beteenden och behov.

En hund som inte blir berikad kan ganska lätt utveckla problembeteenden och stereotypa beteenden. Inget av det gynnar hunden utan försätter hunden i obalans. En hund som är balanserad och lever i en balanserad flock/familj mår bra.


Beteenden och behov vi kan berika är:

Fysik och rörelsebeteenden: Enkla saker som vi lätt kan göra med hunden varje dag är att gå med hunden mitt i skogen istället för på stigen. Gör snabba rusningar åt ett håll, gå sakta, klättra, balasera, simma mm.


Jaktbeteenden: Låtsas att du sett ett byte, stanna upp och stirra ca 20 m åt sidan/framåt/bakåt. Gör sen en snabb rusning och kasta dig efter det osynliga bytet. Låtsas äta upp bytet, eller om du vill ge hunden av det. Ge då en godsak eller ännu hellre en strumpa eller liknande som är fylld med godbitar som hunden får slita från dig.

Jaktbeteenden är också att för hunden få "döda" saker, alltså ruska dem gärna gosedjur som man inte är så rädd om. Vill hunden bära saker låt den göra det på promenaden (bära hem bytet). Ge hunden möjlighet att gräva ner sitt byte antingen i trädgården eller som min ridgeback gjorde, gömde det bakom en gardin eller blomkruka och låsades putta jord över med nosen.


Ät beteenden: Knyt fast en strumpa eller liknande i en slana i skogen eller med ett snöre som kan gå av så att hunden får slita bort sitt byte. Ge hunden saker att gnaga på; ben, isglass (fryst buljong) m.m
Det här är absolut enklast att berika eftersom hunden äter mat två gånger om dagen. Lägg konstiga saker i matskåler så att hunden måste sortera ut det ätbara, göm maten i filtar/lådor/toarullar/petflaskor mm. Sprid ut maten i skogen/gräsmattan/golvet...Gräv ner maten i jorden, ha maten i en burk som hunden får försöka öppna (ha små hål i locket). m.m Det här tycker jag att ALLA ska göra minst 1 gång per dag.


Social berikning / Samarbete / kroppsvård: Låt hunden få vara med i familjen/flocken. Samarbeta genom att gömma saker som ni båda hittar tillsammans och leker med. En burk med godsaker i kan hunden behöva din hjälp att öppna. Borsta, klappa, massera, ttouch mm för kroppsvårdsberikning.


Revirberikning: Vill hunden ligga utanför dörren och spana över "området" så är det en bra revirberikning. Men var uppmärksam på att hunden inte blir stressad, då får du vara med och samtidigt massera för att lugna hunden och lära den att spana utan att stressa och tokskälla. En del hundar vill gärna ha en plats inne där de kan ligga och se ut genom fönstret, samma här, bara inte hunden blir stressad så går det bra.

Att gå runt huset där man bor och runt kvarteret för att ströva i sitt område är också viktigt för revirberikningen.


Bo och vilo beteenden: Ge hunden möjlighet att välja olika sovplatser, på golvet och högre upp. HUnden ska ha möjlighet att bädda om den vill.


Jag tänker på detta varje dag och gör alltid något för att berika hundarna. Oftast är det matproceduren som berikas mest samt rörelsebehovet. De har alltid möjlighet att välja olika sov och viloplatser, får närhet och kroppsvård samt möjlighet att spana över reviret.

Jag postar ett nytt inlägg med lite bilder.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linn Larsson - 10 juli 2013 20:06

Så himla tomt det blev här hemma. Bobo var en frisk fläkt som jag blev riktigt glad av. Men efter några dagar hos ägarna så är jag glad och nöjd över hur bra allt gått. Några av målen var att Bobo skulle kunna passera joggare, cyklister och andra hu...

Av Linn Larsson - 5 juli 2013 10:29

Bobo och jag har nu anlänt den stora staden för lite extra träning innan vi åker till ägarna som bor utomlands. Sitter just nu och njuter på en uteservering. Bobo får mycket störning här, fåglar, människor och mat :) Han sköter sig väldigt fint...

Av Linn Larsson - 25 juni 2013 22:58


Idag har vi hängt vid vattnet. Skönt att svalka sig för oss alla! Bobo älskar att bada med de andra hundarna men simmar inte. Jag ska försöka hoppa i vattnet själv och hålla honom under magen för att få honom att inse att det går att simma. Men vi...

Av Linn Larsson - 24 juni 2013 20:51

Igår var vi ute och fiskade och hade med endast Bobo. Jag vill ha honom utanför flocken för att se att han är följsam och uppmärksam då med. Det gick bra och var så spännande när fiskarna hoppade i vattnet ;) Bobo var nyfiken på det runt om, men hö...

Av Linn Larsson - 22 juni 2013 21:06


Idag är en seg dag. Igår var det fullt firande från morgon till kväll och hundarna var självklart med på allt!   Vi började dagen med en lång promenad i skogen och plockade blommor att sätta på frukostbordet, så vackert! Efter att vi alla styla...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards